Moravskoslezský kraj získal z EU od roku 2007 kolem 36 miliard Kč

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 27. dubna (ČTK) - Moravskoslezští žadatelé o evropské dotace získali od roku 2007 do konce loňského roku 36 miliard korun, což je zhruba desetina schválené podpory pro celé Česko. Nejvíce evropských peněz, 15,8 miliardy, putovalo do dopravy. Naopak málo čerpají mimo jiné malé a střední firmy v oblasti inovací. Vyplývá to z analýzy vypracované Agenturou pro regionální rozvoj.

Z tematických operačních programů získali žadatelé v kraji 28 miliard korun, což je nejvíce z celkových 36 miliard. Prostřednictvím Regionálního operačního programu Moravskoslezsko (ROP) bylo podpořeno 343 projektů za 7,2 miliardy Kč. Dalších 800 milionů jsou dotace administrované krajem v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, uvedl hejtmanův náměstek Marian Lebiedzik.

Téměř 16 miliard korun schválených pro regionální dopravní infrastrukturu představuje zhruba desetinu z celkové podpory v operačním programu Doprava. Evropská unie přispěla mimo jiné na obnovu železniční trati mezi Českým Těšínem na Karvinsku a česko-slovenskou hranicí, na výstavbu obchvatů Opavy, Příbora na Novojičínsku či Českého Těšína.

Druhou nejvyšší částku, 5,6 miliard korun, získali žadatelé skrze program Životní prostředí. Do kraje šlo 11,7 procenta všech schválených dotací v tomto programu v celé ČR. Podle Lebiedzika ale mnoho firem v kraji, které chtějí snižovat emise, zatím na evropské dotace nedosáhne. "S ministerstvem životního prostředí proto jednáme o změně podmínek čerpání z prioritní osy zaměřené na zlepšování ovzduší," řekl náměstek.

Třetí v krajském pořadí je operační program Podnikání a inovace, z něhož žadatelé získali 2,1 miliardy korun. I když to představuje téměř 13procentní podíl na čerpání v zemi, evropská podpora jednotlivých oblastí tohoto programu v kraji se výrazně liší. Do rozvoje firem směřovalo kolem 22 procent ze schválených dotací v zemi, inovace představují osmiprocentní podíl na celorepublikovém čerpání z tohoto programu.

"Především malé a střední firmy v kraji jsou přesvědčené o tom, že inovovat nepotřebují. Pokud se jim na současném trhu daří relativně dobře, neřeší životnost výrobků ani jejich budoucí vylepšení," zdůvodnil Lebiedzik. Některé firmy se podle něho také potýkají s existenčními dopady hospodářské krize, proto inovace odkládají.

Podle náměstka a místopředsedy Regionální rady Moravskoslezsko se proto kraj snaží především malé a střední firmy motivovat dotacemi, na podporu inovací zatím uvolnil z rozpočtu deset milionů korun. "Firmám jsme ochotni dotovat až 80 procent nákladů na inovační aktivity, pokud si výzkum objednají u některé z vysokých škol v regionu. Z dosavadních žádostí ale plyne, že o tuto podporu mají zájem většinou větší podniky," naznačil.

Do konce programového období 2007 až 2013 mohou žadatelé v kraji získat další desítky miliard korun, jen prostřednictvím ROP to může být 13 miliard. Pro celou republiku je na celé období vyčleněno 787,4 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK