ČAP: Pojišťovny ve čtvrtletí vybraly na pojistném o 4,3 pct více

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Pojišťovny vybraly v prvním čtvrtletí 2010 na pojistném 38,6 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 4,3 procenta. Životní pojištění stouplo o 17,5 procenta, naopak neživotní kleslo o 3,8 procenta. ČTK o svých odhadech dnes informovala Česká asociace pojišťoven (ČAP), která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Za rok 2009 pojistný trh vzrostl o 2,5 procenta na 140 miliard korun.

Poprvé po osmi letech kleslo předepsané pojistné v pojištění motorových vozidel, a to o téměř devět procent. Počet smluv v tomto pojištění přitom o jedno procento stoupl. "Na jedné straně se ukazuje, že lehce přibývá nově pojištěných vozů, ovšem výrazně klesá cena pojistného,“ komentoval vývoj výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora.

Na trhu se podle něj již delší dobu projevuje silný cenový boj pojišťoven o zákazníka formou cenových zvýhodnění, bonusů a různých slevových balíčků. Propad předepsaného pojistného zároveň ovlivnila stagnace prodeje vozidel, zejména pak dražších typů, dodal Síkora.

Pokles zaznamenala i ostatní odvětví neživotního pojištění, jak podnikatelská pojištění (-1,2 procenta), tak i zákonné pojištění odpovědnosti. Důvodem je prý zejména zvyšující se nezaměstnanost a krach některých společností.

Síkora upozornil na to, že opačný trend lze pozorovat u životního pojištění, které svou dynamikou zachraňuje tempo celkového růstu pojistného trhu i v letošním roce. Enormní nárůst obchodní produkce je evidentní zejména v jednorázově placeném pojistném, kde počet nově uzavřených smluv stoupl meziročně o 33 procent, což obnáší nárůst o 21.000 kusů. Jednorázově placené životní pojištění zaznamenalo v tomto období rekordní meziroční nárůst o 58 procent.

"Jednorázové vklady do pojištění jsou nyní mezi pojistnými produkty opravdu populární,“ uvedl Síkora. Významnou měrou se na jejich prodeji podílejí ty pojišťovny, které disponují bankovními distribučními kanály. "Bohužel nejde o přirozený růst pojistného trhu v oblasti pojistné ochrany rizik, ale spíše o zhodnocování peněz," podotkl. I při takovémto boomu životního pojištění totiž klesl počet smluv o více než 31.000, takže klientů se sjednanou pojistnou ochranou ubývá.

Vedoucí postavení v rozdělení podílů pojistného trhu si i nadále drží Česká pojišťovna (24,2 procenta) a Kooperativa pojišťovna VIG (22,1 procenta). Třetí největší pojišťovnou z pohledu předepsaného pojistného nově zaujímá Komerční pojišťovna (7,5 procenta), která svou tržní pozici posílila právě díky růstu objemu předepsaného pojistného u jednorázově placených smluv životního pojištění. Pojišťovnu Allianz (7,1 procenta) tím posunula na čtvrtou pozici. Místo v první pětce si nadále drží i Generali (6,7 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK