Cena ropy dál klesá, barel WTI je mírně nad 83 dolary

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. dubna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračují v poklesu a barel referenčního kontraktu na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) se drží jen těsně nad 83 dolary. Cenu tlačí dolů obavy z dalšího růstu zásob ropy v amerických skladech a částečně také nejistota kolem uvolnění pomoci zadluženému Řecku.

Krátce po 15:00 se barel WTI prodával za 83,20 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší o více než jedno procento. Podobně barel severomořské ropy Brent zlevnil na 86 dolarů, nadále si však udržuje poměrně vysokou prémii vůči WTI.

"Trh se trochu obává situace kolem Řecka a očekávaného zvýšení zásob v americké statistice," poznamenal šéf řízení rizika Tony Nunan z investiční společnosti Mitsubishi.

Analytici v průzkumu agentury Reuters předpokládají, že zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily. Statistika bude zveřejněna ve středu a pokud se odhady potvrdí, bude to druhý týdenní růst zásob v řadě. Spojené státy spotřebovávají zdaleka nejvíce ropy na světě.

Zásoby ropy v hlavním distribučním centru Cushing v americkém státě Oklahoma jsou teď nadprůměrné. To také tlačí na cenu nejbližších kontraktů na nákup ropy, zatímco kontrakty s pozdějším dodáním jsou dražší. Obvykle to bývá naopak.

Situace, kdy jsou nejbližší kontrakty na dodání ropy levnější než kontrakty vzdálenější, se nazývá contango. Má ničivé dopady například na fond United States Oil, což je v tomto odvětví největší fond obchodovaný na burze. Fond před koncem každého měsíce takzvaně roluje kontrakty, tedy prodává ty splatné a kupuje vzdálenější. Při contangu je však nucen platit za nové kontrakty víc, než utržil za ty splatné.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 86,02 86,83 New York - Nymex WTI červen 83,19 84,20

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK