Coface zvedla předpověď letošního globálního růstu HDP na tři pct

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Společnost Coface zvýšila svou předpověď letošního globálního ekonomického růstu na tři procenta. Dobrý výkon ekonomiky USA koncem roku 2009 přiměl Coface k navýšení očekávání jejího letošního růstu na 2,3 procenta. Naopak eurozóna zaostává, takže Coface snížila předpověď jejího růstu na 0,8 procenta. Coface o tom dnes informovala ČTK.

Rozvinutým zemím Coface pro rok 2010 předpovídá souhrnný růst o 1,6 procenta. Tento údaj však skrývá významné rozdíly mezi jednotlivými zeměmi, především pak mezi Spojenými státy a eurozónou.

USA přes některé nadějné signály, jako je především nárůst exportu do rozvíjejících se zemí, zatím od Coface svůj předkrizový rating A1 nedostaly. Coface tím vyjádřila své obavy ze zpomalení růstu po vyprchání efektů podpůrných rozpočtových opatření. Získaly jej opětovně Kanada, Austrálie a Nový Zéland, tedy země, které exportují suroviny, a těží z oživování asijských ekonomik. Platební morálka se v nich vrátila na vysokou předkrizovou úroveň a snížil se počet bankrotů.

Údaje o výkonu eurozóny ve 4. čtvrtletí 2009, stagnace v Německu a poklesy ve Španělsku a Itálii, přinesly Coface zklamání. Ekonomická aktivita v eurozóně oslabila a oživení je slabší než jinde. "Jako obvykle se výrazně liší růstové předpoklady jednotlivých ekonomik, ale hnací impulzy jsou všude slabé," upozornila Coface.

Coface rozdělila ekonomiky eurozóny do třech skupin. Tradiční hlavní exportéři (Německo a Nizozemko) se spoléhají na investice exportních firem. Avšak exporty porostou pouze omezeně, protože poptávka na trzích ostatních evropských zemí nebude dynamicky růst.

Francie a Itálie jsou více zaměřeny na poptávku domácností, která poroste jen pomalu kvůli pokračující vysoké nezaměstnanosti. Třetí skupinu zemí charakterizuje situace v Řecku a Španělsku. U nich se ve roce 2010 očekává pokračování poklesu všech oblastí poptávky. Jejich hlavním rizikem je prohloubení recese v návaznosti na oznámené úspory státních výdajů.

Česká republika je výrazně exportně orientována. Její situace se proto zlepšuje, pokud dochází k oživení na cílových trzích vývozu. Protože však více než 85 procent exportu směřuje do zemí EU, kde oživení nepřichází v takové míře, očekávání předkrizových hodnot růstu ekonomiky ČR nejsou velká, řekl country manager Coface Czech Martin Růžička .

"Přestože celkové oživení české ekonomiky bude zřejmě letos rychlejší než průměr EU, vnímáme nadále vysoké riziko v několika vybraných odvětvích napojených na spotřebu domácností. Tam očekáváme další nárůsty počtu firemních insolvencí a zhoršující se platební morálku ještě po dobu několika měsíců,“ doplnil ředitel Coface Czech Radek Laštovička.

Coface byla založena v roce 1946 a je dceřinou společností francouzské finanční instituce Natixis. Služeb Coface, která se zabývá pojištěním pohledávek, hodnocením bonity podniků, správou a inkasem pohledávek a factoringem, využívá přes 45 procent z 500 největších světových korporací. V Česku společnost působí od roku 1991.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK