Ceny domů a bytů v USA stouply meziročně poprvé za 3 roky

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Miami 27. dubna (ČTK) - Ceny domů a bytů ve Spojených státech se v únoru poprvé za tři roky meziročně zvýšily. Podle analytiků je však zatím příliš brzy na tvrzení, že trh s bydlením oživuje. Index Standard & Poor's/Case-Shiller, který sleduje ceny realit ve 20 metropolitních oblastech USA, dnes ukázal, že ceny podle sezonně neupravených údajů meziročně stouply o 0,6 procenta, snížily se však v 11 z 20 sledovaných oblastí.

Ceny se naposledy meziročně zvýšily v prosinci 2006. Výsledky však zaostaly za odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří očekávali zvýšení cen až o 1,2 procenta. Na své dno se ceny propadly v květnu 2009, od té doby již stouply o tři procenta. Proti svému vrcholu z května 2006 jsou však stále nižší o 30 procent.

Nejvyšší meziročně propad, o téměř 15 procent, zaznamenala oblast Las Vegas. Naopak nejvíce ceny stouply v San Francisku, o zhruba 12 procent.

"Údaje poukazují na riziko, že by ceny domů mohly dále klesat, než se jim podaří dostat na úroveň trvalých zisků," uvedl šéf výboru S&P sestavujícího index David Blitzer. Oživení cen je považováno za jeden z důležitých bodů ke zvýšení optimismu spotřebitelů a oživení ekonomiky. Nemovitosti jsou největším a nejdůležitějším finančním majetkem pro většinu Američanů, takže pokud ceny nemovitostí rostou, jejich majitelé se cítí bohatší a jsou ochotni více utrácet.

S&P tento měsíc doporučila svým klientům, aby nepoužívali údaje sezonně upravené, jak tomu bylo doposud, protože mohou být zavádějící. Dnešní údaj je proto sezonně neupravený. Obvykle se sezonní úprava používá u dat, která mohou být ovlivněna ročním obdobím či počtem pracovních dnů. Tříletý růst počtu zabavených nemovitostí kvůli nesplácení hypoték však zveličil sezonní faktory v počítačovém modelu S&P, a ty jsou tak méně spolehlivé, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK