Makléř banky Goldman Sachs obvinění z podvodu odmítá

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. dubna (ČTK) - Makléř americké investiční banky Goldman Sachs Fabrice Tourre dnes odmítl, že by on či banka někoho podvedli. Reagoval tak na obvinění, které vůči němu vznesla americká komise pro cenné papíry (SEC). Ta tvrdí, že Goldman Sachs podvedla investory, protože jim zatajila důležité informace. Podle komise by škody mohly přesáhnout asi jednu miliardu dolarů (přes 19 miliard Kč).

Goldman Sachs je patrně nejvýznamnějším hráčem na Wall Street a Tourre je jediným zaměstnancem banky, na něhož komise ukázala prstem. Komise obviňuje i celou banku, kterou zastupuje její ředitel Lloyd Blankfein. Oba se dnes hájí před stálým vyšetřovacím podvýborem amerického Senátu. Případ je ostře sledovaný v USA i jinde ve světě.

Burzovní komise tvrdí, že Goldman Sachs profitovala z krize na realitním trhu v USA nečestným způsobem, což ale banka odmítá. Goldman podle komise vytvořila finanční derivát, který jí měl k ziskům pomoci, Tourre však řekl, že zmíněný derivát nikdy nebyl zamýšlen tak, aby selhal. Transakce je nyní známá pod názvem Abacus.

Tourre v materiálech určených vyšetřovacímu výboru uvedl, že se bude proti obvinění bránit. Kategoricky také odmítl tvrzení burzovní komise, že o derivátu, který prodával, nezveřejnil patřičné informace. Goldman trvá i na tom, že neobchodovala proti vlastním klientům.

Deriváty jsou finanční nástroje, které investorům většinou pomáhají zajistit se proti riziku. Ty jednodušší deriváty mohou využívat i drobní investoři. Derivát, jehož se týká tento spor, patří do kategorie těch nejsofistikovanějších. Ty jsou vzhledem ke složitosti struktury určené jen profesionálním investorům.

Přestože deriváty jsou primárně zamýšleny jako finanční nástroj k zajištění proti riziku, s deriváty se také čile obchoduje. Tak je možné dosahovat zisku i v případech, kdy trh klesá. Finanční ředitel banky David Viniar sdělil, že Goldman Sachs v roce 2007 vykázala z obchodů s deriváty odvozenými od hypoték pouze mírný zisk. Za rok 2008 pak pro tuto banku byly tyto transakce ztrátové.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK