MMR: Objem hypoték občanům letos klesl o 6,7 procenta

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Tuzemské banky poskytly za první čtvrtletí letošního roku občanům hypoteční úvěry v objemu 16 miliard korun. V meziročním srovnání to znamená pokles o 6,7 procenta. Uvedlo to dnes ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Pokles počtu i objemu hypotečních úvěrů trvá od roku 2008.

Přetrvávající pokles trhu je podle MMR způsoben vyčkávací strategií na straně kupujících i prodávajících, obav ze zadlužování a nedostatečného přizpůsobení cen na trhu. Za celý loňský rok poskytly banky občanům hypotéky za 73,85 miliardy korun, což bylo ve srovnání s rokem 2008 o 39 procent méně.

Snížení dynamiky poklesu v první čtvrtletí přináší podle MMR naději na změnu trendu vývoje hypoték. "Může zde hrát roli i skutečnost, že se bankám nenaplnila negativní očekávání o výrazném zhoršení schopnosti splácení hypoték a postupně by tak mohlo docházet ke zmírnění podmínek v přístupu k poskytování úvěrů," uvedlo MMR.

Celkový objem hypoték poskytnutých občanům, firmám a municipalitám klesl podle statistik MMR v prvním čtvrtletí meziročně o 19 procent na 18,9 miliardy korun. Hypoteční banky poskytly za první čtvrtletí celkem 9873 úvěrů, což znamená meziroční pokles o osm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK