Bernanke varuje rozpočtovou komisi kvůli deficitu

27.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Prezident americké centrální banky Ben Bernanke v úterý uvedl, že rozpočtový deficit země se nachází na neudržitelné cestě a vyžaduje od tvůrců...

...měnové politiky rychlou akci, jež by zabránila nebezpečným důsledkům.

Ačkoli ve svém obnoveném varování před stále těžším dluhovým břemenem Spojených států nenabídl konkrétní návrhy fiskální reformy, za klíčové překážky označil rostoucí náklady na zdravotní péči a sociální pojištění.

"Při absenci dalších politických kroků federální rozpočet zřejmě setrvá na cestě neudržitelného vývoje," řekl Bernanke 18členné Národní komisi pro fiskální zodpovědnost a reformu.

Bernanke uvedl, že ze značného zadlužení země plyne riziko tlaku na zvýšení úrokových sazeb.

"Vzhledem k významným nákladům a rizikům spojeným s rychle rostoucím federálním dluhem by naše země měla brzy předložit důvěryhodný plán, jak časem snížit deficity na udržitelné úrovně," řekl Bernanke.

Jeho poznámky přicházejí v době, kdy investory po celém světě znepokojuje prohlubující se dluhová krize Řecka, jež Atény minulý týden přiměla požádat ostatní země eurozóny a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc.

Ne všichni ekonomové však sdílejí názor, že deficit Spojených států je příliš velký. Argumentují velikostí ekonomiky a potřebou její opakované stimulace po nejhorší recesi od krize ve 30.letech minulého století.

"Dokud budou soukromá poptávka po nových úvěrech a výdaje nízké, potom větší objem veřejných půjček nezpůsobí trvalejší tlak na zvýšení úrokových sazeb," uvedl Josh Bivens, ekonom z liberálního Institutu pro ekonomickou politiku, ve zprávě zveřejněné v pondělí.

Prezident Barack Obama poskytl nezávislé komisi prostor, aby přišla s návrhy, jak řešit zadlužení a rozpočtové schodky. Komise má svá doporučení předložit do 1.prosince, což jí umožní zprávu prezentovat po listopadových kongresových volbách.

Bernanke uvedl, že ekonomika Spojených států se tohoto problému jen tak nezbaví.

"Zvyšující se úrovně vládního dluhu ve vztahu k velikosti ekonomiky mohou vést k vyšším úrokovým sazbám, jež brzdí tvorbu kapitálu a růst produktivity a jež by dokonce mohly ohrozit probíhající oživení ekonomiky," řekl Bernanke.

Deficit Spojených států v roce 2009 činil 1,4 bilionu dolarů, což je téměř 10 procent výkonu celé ekonomiky. Letos by měl schodek dosáhnout opět stejné výše.

Pro další zprávy o komisi klikněte na [ID:nN26224467].

Pro plné znění Bernankeho komentářů klikněte na [ID:nN27129471].

[WASHINGTON/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK