Automobilka GM investuje do modernizace továren 890 mil. USD

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 27. dubna (ČTK) - Americká automobilka General Motors Co. investuje do modernizace pěti továren na výrobu motorů v Severní Americe 890 milionů USD (zhruba 17,1 miliardy Kč). Investice má pomoci automobilce zabránit propouštění a naopak vytvořit nová pracovní místa, celkem tak ochrání 1600 pracovních míst. Uvedla to společnost v dnešním prohlášení.

Závody určené k modernizaci by měly vyrábět novou generaci motoru V8 určeného pro lehké nákladní vozy. Nový motor by měl splnit vládní normy spotřeby pohonných hmot, které mají vstoupit v platnost v roce 2016.

GM v polovině loňského roku opustila bankrotový režim s tím, že se v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek přemění v menší podnik, jenž by měl pružněji reagovat na požadavky zákazníků. Od opuštění režimu bankrotové ochrany se automobilka zavázala investovat do 22 továren v USA a Kanadě 2,3 miliardy USD, což pomohlo k zachování a tvorbě 9100 pracovních míst, napsaly agentury AP a Reuters.

GM je největší automobilkou v USA. Minulý týden firma oznámila, že splatila půjčky v hodnotě 8,1 miliardy dolarů, které získala na svoji záchranu od vlád ve Spojených státech a Kanadě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK