Akcie v západní Evropě prudce klesají, na vině jsou ratingy

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. dubna (ČTK) - Ceny akcií v západní Evropě dnes výrazně oslabily a většinu ztrát utrpěly až v posledních minutách obchodování. Stačily tak ještě reagovat na zprávu, že ratingová agentura Standard & Poor's snížila o dva stupně hlavní rating Portugalska, a následně i rating Řecka. Ten dokonce srazila do spekulativního pásma.

Hlavní panevropský index FTSEurofirst 300 si odepsal 2,6 procenta a předběžně uzavřel na 1073,84 bodu. Zaznamenal tak nejhlubší propad za více než dva měsíce, respektive od 4. února letošního roku.

S&P snížila hlavní rating Portugalska na stupeň A-minus z dosavadní známky A-plus. Rating Řecka srazila rovnou na stupeň BB-plus, což už je ve spekulativním pásmu. V obou případech analytici agentury jako důvod uvedli obavy, zda budou tyto země schopny splácet dluhy.

Výrazné ztráty mají akcie bank, především těch řeckých. Ty si odepsaly 9,2 procenta a od poloviny loňského října, kdy se problémy Řecka začaly stupňovat, už ztratily 58 procent hodnoty. Během dneška zaznamenaly akcie řeckých bank nejhlubší propad od října 2008.

Dobře si ale nevedly ani akcie bank v jiných zemích. Ztráty akcií francouzských bank BNP Paribas a Société Générale, britské HSBC, švýcarské UBS a španělských finančních ústavů Banco Santander a BBVA se pohybují od 2,4 do 6,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK