Evropská unie možná svolá na začátek května summit kvůli Řecku

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. dubna (zpravodaj ČTK) - Evropská unie možná na 10. května svolá mimořádný summit , jenž by měl řešit situaci Řecka, které se ocitlo kvůli dluhům na pokraji bankrotu. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje.

Zatím není jasné, zda by se vrcholné schůzky účastnily země celé Evropské unie, nebo jen eurozóny. Je ale pravděpodobnější, že by na summit přijeli vrcholní představitelé 16 států, které platí eurem. Eurozóna totiž Řecku přislíbila poskytnutí úvěrů ve výši několika desítek miliard eur, které ovšem musí ještě jednomyslně schválit. Zatím tak neučinila.

"Bylo by to odstartování pomoci pro Řecko," řekl nejmenovaný diplomatický zdroj ze španělského předsednictví EU.

Konání summitu na začátku května by odpovídala i informace, kterou dnes zveřejnila Evropská komise. Podle ní by právě na začátku května měly skončit rozhovory mezi řeckou vládou, komisí a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o poskytnutí finanční pomoci. Po těchto jednáních by měla být známá konkrétní výše pomoci a Řecko bude během nich nejspíš nuceno "kývnout" na přijetí dalších úsporných opatření v příštím roce a v roce 2012.

Podle odhadů by úvěry států eurozóny a MMF měly dosáhnout zhruba 45 miliard eur (asi 1,2 bilionu Kč). Někteří ekonomové ovšem upozorňují, že Řekové budou v příštích pěti letech na splátky dluhů potřebovat až 250 miliard eur (zhruba 6,4 bilionu korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK