Česká rafinérská loni snížila zisk na 263 mil. Kč, klesly i tržby

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kralupy nad Vltavou/Praha 27. dubna (ČTK) - Společnosti Česká rafinérská, která provozuje dvě největší rafinerie ropy v Česku, loni klesl čistý zisk o 45 milionů na 263 milionů korun. Tržby v roce 2009 klesly o 1,3 miliardy na 9,1 miliardy korun. Výsledky hospodaření dnes schválila valná hromada, informovala firma ČTK v tiskové zprávě. Akcionáři dnes zároveň schválili dividendu 267 korun na akcii.

Akcionářům bude vyplacen veškerý loňský zisk po odečtení povinných prostředků do rezervního fondu. Dále akcionáři rozhodli o vyplacení dividend z části nerozděleného zisku minulých let. Celkem tak bude vyplaceno na dividendách 800 milionů Kč. Za rok 2008 firma vyplatila dividendu 313 Kč na akcii.

Předseda představenstva a generální ředitel společnosti Ivan Souček zhodnotil uplynulý rok jako úspěšný, i když ekonomická recese zasáhla významně i rafinérské zpracování ropy. Rafinerie společnosti v roce 2009 zpracovaly více než 6,8 milionu tun ropy, zatímco o rok dříve to bylo 7,65 milionu tun ropy, což v historii firmy představovalo rekordní výrobu.

"Současně společnost přijala řadu úsporných opatření v souvislosti s ekonomickou krizí," uvádí se v tiskové zprávě. Úsporné kroky směřovaly podle podniku ke snížení fixních nákladů i investičního rozpočtu. Společnost loni investovala téměř 850 milionů Kč a kvůli pravidelné opravě provedla rozsáhlou odstávku kralupské rafinerie.

Akcionáři České rafinérské na valné hromadě také schválili podmínky smlouvy o přepravě ropy přes Slovensko s tamní společností Transpetrol pro rok 2010. Schválili rovněž možnost uzavření smluv k přípravě pravidelné odstávky litvínovské rafinerie v roce 2011. "Dále projednala (valná hromada) zajištění sedmi investičních projektů, mimo jiné modernizaci řídicího systému obou rafinerií a čističky odpadních vod v rafinerii Kralupy. Všechny navržené projekty byly schváleny s výjimkou modernizace železniční plnicí stanice Kralupy, jejíž schválení bylo odloženo," uvedl bez dalších podrobností mluvčí firmy Aleš Soukup.

Česká rafinérská provozuje dvě největší rafinerie ropy v Česku, v Kralupech nad Vltavou a Litvínově. Většinovým vlastníkem firmy je s více než jednapadesátiprocentním podílem petrochemická skupina Unipetrol. Italská skupina Eni drží přes 32 procent akcií, zbývajících více než 16 procent má britsko-nizozemský Royal Dutch Shell.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK