Senátní komise vyslýchala manažery Goldman Sachs přes deset hodin Upozorňujeme klienty, že zpráva obsahuje vulgární výraz.

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 28. dubna (zpravodaj ČTK) - Více než deset hodin vyslýchala stálá vyšetřovací komise amerického Senátu manažery investiční banky Goldman Sachs. Finanční instituce je podezřelá, že podvedla své investory. Její šéf Lloyd Blankfein i další pracovníci banky to ale popírali. Senátory ale příliš nepřesvědčili.

Americká komise pro cenné papíry (SEC) tvrdí, že banka Goldman Sachs profitovala z krize na realitním trhu v USA nečestným způsobem. Firma údajně své klienty neinformovala o tom, že jim prodává cenné papíry, které sama nepovažuje za kvalitní.

Demokratický senátor Carl Levin, jenž v Senátu vede vyšetřování příčin finanční krize, se dnes takové podezření snažil dokázat citací z firemní e-mailové komunikace týkající se jednoho derivátu na rizikové hypoteční dluhopisy. "Chlape ten Timberwolf (název derivátu) byl pěkně zasranej obchod," stálo v e-mailu.

Levin pak vulgární citaci ještě několikrát zopakoval, když se jednoho z manažerů banky Daniela Sparkse ptal, proč banka tento derivát i po takovém "zhodnocení" dále prodávala svým klientům. Sparks mu nedokázal uspokojivě odpovědět a tvrdil, že citace je vytržená z kontextu.

SEC 16. dubna na banku podala občanskou žalobu kvůli transakci známé nyní jako Abacus, v níž banka nabízela klientům derivát na rizikové hypoteční dluhopisy, který umožňoval investorům sázet na růst nebo pokles podkladového aktiva. Jeho sestavování se účastnil manažer hedgeového fondu John Paulson, který měl v úmyslu vsadit si na pokles, což podle SEC ostatní investoři nevěděli, ačkoli údajně měli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK