Americké akcie v úterý prudce oslabily

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. dubna (ČTK) - Americké akcie v úterý utrpěly nejprudší pokles za téměř tři měsíce poté, co snížení ratingu Portugalska a Řecka agenturou Standard & Poor's vyvolalo obavy o ekonomickou stabilitu eurozóny. K poklesu výrazně přispěly bankovní tituly.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 1,90 procenta na 10.991,99 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 2,34 procenta na 1183,71 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 2,04 procenta na 2471,47 bodu, napsala agentura Reuters.

Ratingová agentura S&P snížila hlavní ratingovou známku Portugalska na stupeň A-minus. Agentura má podle svého vyjádření obavy, zda bude Portugalsko schopno vypořádat se s vysokými dluhy, a proto rating srazila hned o dva stupně. Současně snížila hlavní rating Řecka na stupeň BB-plus. Rating je tak nyní ve spekulativním pásmu, což byla v zemích eurozóny dosud nevídaná věc.

Americký bankovní sektor byl ve stínu výslechu manažerů investiční banky Goldman Sachs stálou vyšetřovací komisí amerického Senátu. Banka je podezřelá, že podvedla své investory. Index S&P pro finanční tituly oslabil o 3,4 procenta. Banky jsou pod tlakem rovněž kvůli snahám o reformu finančního sektoru, která by mohla zasáhnout jejich zisky.

Na devizovém trhu euro kvůli problémům se zadlužením v eurozóně oslabilo vůči dolaru i japonskému jenu. V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 1,6 procenta na 1,3173 USD. "Trhy jsou opravdu znepokojeny dluhovými problémy v Evropě," uvedl analytik Brian Dolan ze společnosti Forex.com.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK