Wall St klesá po snížení ratingu Řecka, Portugalska

28.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie se v úterý propadly, když snížení hodnocení závazků Řecka a Portugalska prohloubilo obavy o ekonomickou stabilitu eurozóny a...

...tvrdý výslech představitelů banky Goldman Sachs zvýšil pravděpodobnost finanční reformy.

Akcie zaznamenaly nejhorší seanci za téměř tři měsíce a index volatility CBOE Vix <.VIX>, ukazatel, jímž Wall Street měří obavy investorů, vyskočil zhruba o 31 procent. Index tak vykázal největší denní změnu od října 2008.

Američtí senátoři tvrdě kritizovali manažery Goldman Sachs <GS.N> za to, že využili bublinu na realitním trhu a na jeho zhroucení vydělali miliardy dolarů. Termín slyšení připadl na stejné období, kdy se zákonodárci snaží přijmout striktní zákony regulující banky.

Zatímco se ve Washingtonu odvíjelo toto drama, cena pojištění řeckého a portugalského dluhu proti nesplácení vzrostla na rekord poté, co agentura Standard & Poor snížila hodnocení závazků obou zemí. [ID:nDOL756170] [ID:nDOL755020]

"Na trzích probíhá výprodej kvůli kombinaci rozšiřování krize státních dluhů a tvrdému průběhu slyšení v Senátu," uvedl Alan Lancz, prezident společnosti Alan B. Lancz & Associates. "Stejně jako v roce 2008, kdy padala jedna velká společnost po druhé, tak nyní jsme svědky rozšíření krize z Řecka do Portugalska."

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 1,90 procenta na 10.991,99 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 2,34 procenta na 1183,71 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> ztratil 2,04 procenta na 2471,47 bodu.

Akcie banky Goldman Sachs přidaly 0,7 procenta, ovšem finanční index S&P <.GSPF> ztratil 3,4 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK