Obama nominoval Yellenovou do druhé nejvyšší funkce Fedu

29.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. dubna (ČTK) - Americký prezident Barack Obama dnes podle očekávání nominoval do funkce místopředsedkyně americké centrální banky (Fed) Janet Yellenovou, která nyní stojí v čele Federální rezervní banky v San Francisku. Funkce místopředsedy je druhá nejvýznamnější v rámci Fedu, hned za předsedou Rady guvernérů, kterým je Ben Bernanke. Yellenová nahradí Donalda Kohna, který v březnu oznámil, že 23. června odchází. Kohn se v institucích Fedu pohyboval 40 let.

Yellenová je uznávanou odbornici na centrální bankovnictví. Patří mezi takzvané holubice, jak se říká centrálním bankéřům, kteří svou měnovou politikou podporují hospodářský růst a tvorbu pracovních míst i za cenu, že tím přechodně zvýší inflaci. Opakem holubic jsou jestřábi. Ti prosazují naopak přísnou měnovou politiku a důraz kladou na boj s inflací a udržení cenové stability.

Obama jmenoval i další dva členy bankovní rady. Jedním z nich je nynější členka komise pro finanční regulaci státu Maryland Sarah Raskinová, druhým prominentní ekonom Peter Diamond z organizace MIT. Ten se obsáhle věnuje problematice penzí a fiskální politiky.

Všechny tři nominované ještě musí ve funkci potvrdit Senát, což by neměl být problém. Pokud budou schváleni, pak bude bankovní rada Fedu po téměř čtyřech letech kompletní. Rada má sedm členů, od roku 2006 ale bylo vždy alespoň jedno místo neobsazené. Bankovní rada je hlavní orgán Fedu a rozhoduje mimo jiné o měnové politice. To je především rozhodování o výši úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK