VÝHLED-ČNB zřejmě v květnu nechá úrokové sazby beze změny

30.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


CO: Jednání ČNB o úrokových...

...sazbách

KDY: 6.května, rozhodnutí ve 13:00, konference ve 14:30

PROGNÓZA REUTERS: 16 z 19 analytiků čeká, že sazby zůstanou beze změny, zatímco zbylí tři předpovídají snížení o 25 bazických bodů. Hlavní dvoutýdenní repo sazba <CZCBIR=ECI> stojí od prosince na historickém minimu 1,0 procenta.

Celkem 14 analytiků v průzkumu uvedlo, že příští pohyb sazeb v letošním roce bude směrem vzhůru. Byli však rozděleni zhruba na polovinu v názoru, zda zvýšení přijde ve třetím nebo čtvrtém kvartále.

DŮLEŽITÉ FAKTORY: Analytici uvedli, že nejistota spojená s dluhovými potížemi Řecka, jež tento týden těžce zasáhla finanční trhy, a nejasný výhled kvůli volbám plánovaným na konec května budou banku tlačit k vyčkávací taktice.

Výrazný protiinflační faktor letos představuje silná koruna, jež ale oslabila o 2,1 procenta oproti sedmiměsíčnímu vrcholu na 25,545 za euro, kam vystoupala 15.dubna.

Inflace byla v březnu o něco nižší, než ČNB předpokládala, když meziročně činila 0,7 procenta. Banka uvedla, že k cíli okolo hranice 2 procent se inflace přiblíží v první polovině roku 2011, tedy v horizontu měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK