VERZE 2-VÝHLED-ČNB zřejmě v květnu nechá úrokové sazby beze změny

30.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti, možný dopad na trh)...

...

CO: Jednání ČNB o úrokových sazbách

KDY: 6.května, rozhodnutí ve 13:00, konference ve 14:30

PROGNÓZA REUTERS: 16 z 19 analytiků čeká, že sazby zůstanou beze změny, zatímco zbylí tři předpovídají snížení o 25 bazických bodů. Hlavní dvoutýdenní repo sazba <CZCBIR=ECI> stojí od prosince na historickém minimu 1,0 procenta.

Celkem 14 analytiků v průzkumu uvedlo, že příští pohyb sazeb v letošním roce bude směrem vzhůru. Byli však rozděleni zhruba na polovinu v názoru, zda zvýšení přijde ve třetím nebo čtvrtém kvartále.

DŮLEŽITÉ FAKTORY: Analytici uvedli, že nejistota spojená s dluhovými potížemi Řecka, jež tento týden těžce zasáhla finanční trhy, a nejasný výhled kvůli volbám plánovaným na konec května budou banku tlačit k vyčkávací taktice.

Výrazný protiinflační faktor letos představuje silná koruna, jež ale oslabila o 2,1 procenta oproti sedmiměsíčnímu vrcholu na 25,545 za euro, kam vystoupala 15.dubna.

Inflace byla v březnu o něco nižší, než ČNB předpokládala, když meziročně činila 0,7 procenta. Banka uvedla, že k cíli okolo hranice 2 procent se inflace přiblíží v první polovině roku 2011, tedy v horizontu měnové politiky.

Banka v únoru předpověděla, že česká ekonomika letos vzroste o 1,4 procenta poté, co se loni smrštila o 4,1 procenta. Tvůrci měnové politiky by na zasedání konaném 6.května měli diskutovat o aktualizovaném makroekonomickém výhledu banky.

V posledních dvou týdnech zesílily spekulace trhu, že banka ještě jednou sazby sníží. Důvodem bylo vyjádření viceguvernéra Mojmíra Hampla, že signály z reálné ekonomiky a finančního sektoru ukazují na protiinflační rizika. [ID:nLDE63I1KT]

Tímto postojem se přiblížil komentářům druhého viceguvernéra Miroslava Singera a člena bankovní rady Vladimíra Tomšíka, kteří jako jediní dva na posledním měnovém zasedání 25.března hlasovali pro snížení sazeb. Oba zopakovali, že pro snížení úrokových sazeb je stále prostor. [ID:nLDE63L1DF]

Eva Zamrazilová bude jako jediná ze sedmi členů rady na příštím zasedání chybět, což znamená, že pokud bude rada ve svém rozhodnutí rozpolcena, bude mít rozhodující hlas guvernér Zdeněk Tůma.

Tůma 15.dubna oznámil, že na konci června opustí svou funkci, zhruba osm měsíců před vypršením funkčního období, aby zkrátil období spekulací o svém nástupci. Za nejpravděpodobnější nástupce jsou považováni Mojmír Hampl nebo Miroslav Singer. [ID:nMUL540688]

DOPAD NA TRH: Největší pohyb by nastal u swapů na úrokové sazby a na trzích forwardových sazeb, jež podle dealerů započítaly zhruba 50procentní pravděpodobnost snížení sazeb. Sazby na krátkém konci by v případě snížení úrokových sazeb měly prostor k dalšímu poklesu, zatímco v případě ponechání úrokových sazeb beze změny by mohly vzrůst.

Snížení sazeb, jež by znamenalo pokles cen úvěrů o 25 bazických bodů pod sazby eurozóny, by také přineslo tlak na korunu, ačkoli česká měna tento týden již oslabila. Ceny dluhopisů letos více ovlivňují objemy emisí.

Pro tabulku předpovědí klikněte na: [ID:nLDE63T0P9]

Webové stránky ČNB: www.cnb.cz

(Reportéři: Mirka Krůfová, Jason Hovet; Přeložil: Tomáš Doležel)

Autor článku

Mirka Krůfová  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK