Skupině kolem SPP loni klesl zisk o 2,8 procenta

30.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 30. dubna (ČTK) - Skupině kolem Slovenského plynárenského průmyslu (SPP) loni kvůli krizi klesl konsolidovaný čistý zisk o 2,8 procenta na 622 milionů eur (15,9 miliardy Kč). Informovala o tom dnes společnost. Údaje zahrnují i výsledky dvou hlavních dceřiných firem skupiny, SPP-distribuce a eustream. SPP loni výrazně klesl prodej plynu na historické minimum zhruba pět miliard metrů krychlových.

Plynárny vyplatí svým akcionářům na dividendách 796,65 milionu eur. Stát z nich získá 406,29 milionu eur. Na jejich úhradu se použije i nerozdělený zisk z minulých let, rozhodla valná hromada společnosti.

SPP loni prodal 5,04 miliardy metrů krychlových zemního plynu. O rok dříve prodej činil 5,9 miliardy metrů krychlových. "Meziroční pokles byl způsobený přetrvávající hospodářskou krizí, vstupem nových obchodníků na trh, racionalizací energetické spotřeby a rostoucím trendem využívání obnovitelných zdrojů energie," uvedly plynárny.

Konsolidované příjmy z prodeje produktů a služeb plynáren loni meziročně klesly o 11,85 procenta na 2,76 miliardy eur. K výnosům přispěla hlavně společnost eustream, která má na starosti tranzit komodity přes území země dále na západ. Vyšší zisk však vykázala SPP-distribuce. Ta zabezpečuje rozvod plynu pro přibližně 1,5 milionu odběratelů na Slovensku. Přeprava plynu se loni propadla o více než desetinu na 66,5 miliardy metrů krychlových.

SPP loni kromě krize měla problémy i kvůli zastavení dodávek suroviny z východu. Plyn přestal proudit začátkem roku kvůli sporům Ruska s Ukrajinou, jeho tok se obnovil až po necelých dvou týdnech.

Stát vlastní 51 procent akcií SPP. Zbývající 49procentní balík si dělí zahraniční společnosti GDF Suez a E.ON Ruhrgas, které mají manažerskou kontrolu v podniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK