Cena ropy v nadějích na oživení a Řecko vzrostla k 86 dolarům

30.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes dál rostou, americká ropa se dostala k 86 dolarům za barel a má nakročeno k třetímu měsíci růstu. Ropný trh podporují vyhlídky globálního ekonomického oživení a naděje na zkompletování balíku finanční záchrany Řecka.

Cena americké lehké ropy (WTI) před 16. hodinou SELČ vzrostla o více než půl dolaru na 85,70 dolaru za barel a předtím se dostala až na 86,17 USD, necelý dolar od 18měsíčního maxima 87,09 USD z 9. dubna. Od počátku měsíce WTI získala asi 2,5 procenta. Severomořská ropa Brent stoupla o čtvrt dolaru na 87,13 USD.

Ropu podporují údaje, které ukazují na oživení ekonomiky po dlouhém útlumu. Americká ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla o 3,2 procenta a zaznamenala třetí čtvrtletí růstu po sobě.

"Zpráva o HDP byla skvělá v tom, že podpořila předpoklad silnější budoucí poptávky po ropě," řekl agentuře Reuters analytik chicagské firmy PFGBest Research Phil Flynn. Vysvětlil, že sice nešlo o bůhvíjak výrazný růst, údaje však jen potvrdily, že americká centrální banka ponechá úrokové sazby na rekordně nízké úrovni ještě delší dobu.

Naděje vzbuzuje také jednání o rozsáhlé finanční pomoci zadluženému Řecku. Řecká vláda v zájmu získání této pomoci připravuje nový program razantních rozpočtových škrtů a reforem. Investoři se v posledních týdnech obávali, že řecká dluhová krize se přelije do dalších zemí eura, což by mohlo těžce oslabit celou evropskou ekonomiku.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 15:45 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 87,13 86,90 New York - Nymex WTI červen 85,72 85,17

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK