ČSÚ: Průmyslová výroba v dubnu meziročně vzrostla o 10,9 pct.

07.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. června (ČTK) - Průmyslová výroba v dubnu zrychlila meziroční růst na 10,9 procenta po březnovém růstu o 10,2 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně stoupla o 14,2 procenta. Rostla hlavně výroba automobilů, naopak se nedařilo výrobcům nápojů. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Po očištění od sezonních vlivů byla průmyslová produkce v dubnu meziměsíčně vyšší o jedno procento.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíc přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která v dubnu meziročně vzrostla o 20,9 procenta. Výrazně se zvýšila produkce základních kovů, hutní zpracování kovů a slévárenství, a to o 55,1 procenta. Meziročně vzrostla rovněž výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, a to o 17,3 procenta. Produkce naopak klesla nejvíce u ostatních nekovových minerálních výrobků, a to o 6,7 procenta. Snížila se také výroba nápojů o 16 procent a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení o 12 procent.

Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka dubnová průmyslová výroba překonala svým růstem tržní očekávání. Postupné oživování ekonomické aktivity v zemích největších obchodních partnerů ČR, především Německa, se promítá do vyšší zahraniční poptávky, z čehož začíná český průmysl profitovat. "Spolu se statistikou exportní aktivity to ukazuje, že se situace v sektoru skutečně začíná lepšit. Že by se nemuselo jednat pouze o jednorázový výkyv, ukazuje statistika nových objednávek, které rostou dvouciferným tempem," uvedl Vejmělek.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 14,2 procenta, z toho zakázek ze zahraničí o 17,3 procenta. K meziročnímu růstu nových zakázek celkem nejvíce přispěla výroba základních kovů, hutní zpracování kovů a slévárenství o 53,4 procenta. Nové zakázky ve výrobě motorových vozidel, přívěsů a návěsů vzrostly o 7,4 procenta a ve výrobě strojů a zařízení se zvýšily o téměř pětinu. Naproti tomu klesly nové zakázky v produkci ostatních dopravních prostředků a zařízení, a to o 3,5 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti se v běžných cenách v dubnu meziročně zvýšily o 9,7 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků vzrostly v běžných cenách o 15 procent. Na celkových tržbách průmyslových firem se přímý vývoz podílel téměř polovinou.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci se v dubnu meziročně snížil o 6,3 procenta. Průměrná nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 5,1 procenta na 24.754 korun.

Průmyslová produkce podle údajů Eurostatu v letošním březnu v evropské sedmadvacítce meziročně vzrostla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o šest procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK