Mzda Jihočechů ve čtvrtletí stoupla o 2,7 pct na 19.589 Kč

07.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 7. června (ČTK) - Zaměstnanci na jihu Čech v prvním čtvrtletí roku vydělávali v průměru 19.589 korun hrubého měsíčně, meziročně o 523 korun více. Platy ve srovnání se stejným obdobím minulého roku rostly o 2,7 procenta, loni v prvním čtvrtletí byl meziroční nárůst 0,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Mzdy na jihu Čech jsou páté nejnižší v zemi. Méně berou zaměstnanci v Karlovarském, Zlínském, Pardubickém a v Olomouckém kraji. Nejvyšší mzdy pobírali tradičně zaměstnanci v Praze, a to v průměru 28.972 korun. Průměrná mzda v zemi v prvním čtvrtletí byla 22.748 korun.

Zaměstnavatelé v kraji vyplatili ve sledovaném období na mzdách 11,5 miliardy korun, meziročně o 2,7 procenta méně.

Na jihu Čech ovlivňuje výši mezd především zemědělský charakter kraje. Pokud výrazně neporostou ceny komodit, a to se to neočekává, nezvýší se ani mzdy v zemědělství, uvedla už dříve ředitelka jihočeské Agrární komory Hana Hricová.

Mzdy v kraji zřejmě výrazně neporostou, protože kolektivní vyjednávání ve firmách většinou nevedla ke zvýšení mezd, ale k jejich zachování na úrovni minulého roku. Na výplatních páskách zaměstnanců mnohých firem se však může meziročně objevit více peněz, a to díky tomu, že ekonomická krize postupně ustupuje a podniky mají více práce. Lidé tedy opět pracují celý týden a také přesčas.

To se týká například strakonické ČZ. Její mluvčí Jan Pěnkava ČTK řekl, že základní mzdy plošně nezvyšovali. "Platy zaměstnanců se ale ve srovnání s loňskem zvýšily, protože loni nás postihla odbytová krize. Prakticky se nedělaly přesčasy, jeden čas jsme měli čtyřdenní pracovní týden, v některých případech se přistupovalo ke kratší pracovní době," uvedl. Letos aspoň v některých oborech nastoupila konjunktura a začíná se opět pracovat přesčas, obnovili plné úvazky, díky tomu jsou výdělky zaměstnanců vyšší.

Vývoj průměrné mzdy v kraji v Kč: 1. čtvrtletí 2009 1. čtvrtletí 2010 rozdíl 09/10 v pct kraj 19.065 19.589 2,7 ČR 22.263 22.748 2,2

Zdroj: ČSÚ

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK