Evropské akcie kvůli Maďarsku navázaly na páteční propad

07.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. června (ČTK) - Na burzách v západní Evropě dnes přetrval strach z fiskálních problémů Maďarska a akcie na začátku obchodování navázaly na páteční propad poklesem o další více než jedno procento. K oslabování stále ještě přispívala i páteční zpráva o nečekaně slabém květnovém výkonu amerického trhu práce.

Hlavní evropský index FTSEurofirst 300 zahájil obchodování sestupem o 1,2 procenta na 986,2 bodu a o něco později se jeho pokles prohloubil na 1,4 procenta. Index londýnské burzy FTSE 100 ztrácel rovněž 1,4 procenta a řecké akcie se propadly o 3,6 procenta. Index budapešťské burzy zahájil propadem o pět procent.

V pátek evropské akcie klesly o dvě procenta a ukončily čtyřdenní růstovou sérii. Vedle špatných údajů z USA k tomu přispěly zejména obavy z toho, že Maďarsko by se kvůli rozpočtovým problémům mohlo dostat do podobné situace jako Řecko. Investory příliš neuklidnila víkendová prohlášení maďarských vládních činitelů, kteří srovnávání s Řeckem odmítli, a trh čeká na ekonomický plán nové maďarské vlády.

"Přetrvává volatilita z minulého týdne. Maďarsko a jeho problémy s dluhem zvyšují nervozitu trhu oslabeného již pátečními údaji o pracovních místech v USA," řekl agentuře Reuters ředitel firmy Seven Investment Management Justin Urquhart Stewart.

Výrazný pokles pokračoval v bankovním sektoru, jehož index STOXX Europe 600 Banking klesal o 1,3 procenta. Pod tlakem byly rovněž akcie komoditního sektoru, protože zvýšená averze investorů k riziku srážela dolů ceny ropy a dalších komodit.

Obnovené obavy investorů z evropských dluhů se projevily i na trhu vládních dluhopisů některých zemí eura, kde rostly úroky a náklady pojištění proti platební neschopnosti. Úroková přirážka desetiletých francouzských obligací k německým "Bundům" stoupla na 0,46 procentního bodu, nejvýše od loňského dubna, a u italských se dostala na rekordní maximum 1,74 bodu. Pojištění dluhopisů v podobě úvěrových swapů CDS zdražilo zejména Rakousku, které má na Maďarsko těsné ekonomické vazby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK