Japonské akcie po pondělním propadu mírně oživily

08.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. června (ČTK) - Japonský akciový trh dnes mírně oživil z pondělního propadu, protože investoři kupovali oslabené akcie a rušili prodejní pozice. V pondělí akcie padaly v reakci na slabou zprávu o americké zaměstnanosti a kvůli obavám z finančních potíží v Maďarsku. Zotavil se rovněž kurz eura, který v pondělí klesl na mnohaletá minima k dolaru a jenu.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,2 procenta na 9537,94 bodu. V pondělí se propadl o 3,8 procenta, což byl nejhlubší pokles za 14 měsíců.

Investoři využili pondělního poklesu k nákupu relativně levných akcií, na trhu však přetrvává opatrnost. K růstu trhu dopomohlo zejména vzestup akcií firmy Softbank, která v Japonsku prodává produkty americké společnosti Apple. Ta v pondělí představila nový model svého mobilního telefonu iPhone.

Na devizovém trhu euro oživilo, zůstalo však v blízkosti více než čtyřletého minima vůči dolaru a osmiapůlletého minima k japonskému jenu. Evropská měna za poslední týden ztratila zhruba tři procenta vinou trvajících obav z dluhové krize některých evropských zemí, nyní zejména Maďarska, a z možných potíží evropských bank. Ministři financí eurozóny se v pondělí dohodli na podrobnostech záchranné sítě pro ohrožené země, německá vláda přijala plán rozpočtových úspor a Maďarsko slíbilo splnit letošní rozpočtový cíl.

Kurz eura k dolaru, který v pondělí klesl až na 1,1876 USD, dnes v Tokiu posílil o 0,3 procenta na 1,1960 USD. K jenu euro zpevnilo o 0,7 procenta na 109,70 JPY, v pondělí spadlo až na 108,06 JPY. Dolar k jenu stoupl o 0,4 procenta na 91,76 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK