Souhlas Švýcarska k daňové dohodě s USA se pomalu přibližuje

15.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 15. června (ČTK) - Souhlas švýcarského parlamentu s daňovou dohodou se Spojenými státy, která ovlivní budoucnost bankovního gigantu UBS, se pomalu přibližuje. Dohodu sice schválila dolní komora, ale opět vyzvala k referendu a návrh vrátila horní komoře. Odložila tak definitivní rozhodnutí na konec týdne, napsala dnes agentura Reuters.

Dohoda i referendum vyžadují souhlas obou komor parlamentu. Jejich schválení by umožnilo, aby UBS předala informace o bankovních účtech do USA. Největší švýcarskou banku by to mohlo srazit na kolena.

Dolní komora schválila návrh dohody až napodruhé. Nejsilnější strana v zemi, Švýcarská lidová strana (SVP), změnila názor a ve druhém hlasování byla pro.

Americká vláda loni rozhodla, že nebude švýcarskou banku stíhat za daňové úniky, když Švýcarsko slíbilo, že do letošního srpna poskytne údaje o 4450 klientech z USA, kterým UBS zřejmě pomohla k daňovým únikům. Znamenalo by to ale porušení švýcarského zákona o bankovním tajemství.

Předpokládá se, že dolní komora parlamentu bude o návrhu potřetí a naposledy hlasovat v pátek. Horní komora již jednou dohodu schválila, napsala agentura Reuters.

UBS již poskytla veškeré informace o účtech daňovým úřadům, neschválení dohody v parlamentu však nyní brání Švýcarsku předat je do USA. Předávka informací se tak zřejmě nestihne do srpnového termínu, což by mohlo znovu spustit soudní spory v USA proti bance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK