Fed hodlá nechat úrokové sazby v USA i nadále na rekordním minimu

23.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. června (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) dnes po dvoudenním zasedání svého měnového výboru obnovila slib, že základní úrokovou sazbu v dohledné době ponechá na rekordním minimu 0-0,25 procenta, kde je již rok a půl. Fed přitom připustil, že oživování největší světové ekonomiky by mohlo zpomalit, zejména kvůli nepříznivé finanční situaci v zahraničí, to znamená v Evropě.

"Finanční podmínky nyní poskytují ekonomickému růstu menší podporu, což z valné části odráží vývoj v zahraničí," uvedl Fed v prohlášení po schůzce. Narážel tím na finanční otřesy vyvolané řeckou dluhovou krizí, která hrozí šířením do dalších zemí eurozóny.

Fed rovněž naznačil, že ekonomika neroste tak rychle, jako na počátku roku. Přidržel se však předpovědi, že bude postupně oživovat z hluboké recese minulých dvou let. "Hospodářské oživení postupuje", sdělil Fed; to je mírně horší hodnocení než z dubnového zasedání, kde prohlásil, že "ekonomická aktivita sílí"

Fed v prosinci 2008 snížil sazby na rekordní minimum a loni v březnu poprvé prohlásil, že úroky na této úrovni zůstanou "delší dobu". Od té doby toto prohlášení měnový výbor opakuje na každém svém zasedání.

Rozhodnutí opět nebylo jednomyslné a proti zachování sazeb na minimu se i nyní postavil prezident Federální rezervní banky v Kansas City Thomas Hoenig, který je proti udržování ultranízkých úroků již od ledna. Hoenig nedávno uvedl, že oživení ekonomiky je už dost silné a inflační rizika v důsledku extrémně uvolněné měnové politiky Fedu jsou už dost vážná na to, aby to odůvodnilo zvýšení základní sazby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK