Americké akcie se vrátily k poklesu, ztrácejí asi jedno procento

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. června (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, který během dopoledne přesahoval jedno procento. Ztráty měly především akcie bank, kolem nichž panuje nervozita kvůli chystaným změnám dohledu nad finančním trhem. Vliv ale měly z části také obavy ze zpomalení hospodářského růstu.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem hranice 10.214 bodů a proti předchozímu závěru odepisoval zhruba 0,8 procenta. Širší index S&P 500 ztrácel zhruba 1,1 procenta na 1080 bodů, index Nasdaq Composite byl níže o jedno procento na 2231 bodech.

Akciím v poklesu nezabránila ani relativně příznivější statistika, která ukázala, že počet lidí, kteří žádali v USA o podporu v nezaměstnanosti, se minulý týden snížil ve větším rozsahu, než se očekávalo. Celkový počet lidí, kteří berou podporu, je ale stále citelně nadprůměrný.

Demokraté, kteří návrh reforem ve finančním sektoru zavádějí, v něm patrně nechají požadavek na mnohem tvrdší restrikce, než jaké jsou banky ochotny akceptovat. Politici mají snahu omezit některé způsoby obchodování a investiční aktivitu, což patrně bankám sníží zisky. Přes dvě procenta si tak odepisovaly například akcie JPMorgan Chase & Co, které jsou zastoupeny v bázi Dow Jonesova indexu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK