Kam s úsporami na konci roku

26.11.2002 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Konec roku se opět nezadržitelně blíží. A s ním i možnost umístit peníze do státem podporovaných produktů a získat tak pro sebe něco ze státního rozpočtu. Na co vás budou lákat a jak to stihnout.

Konec roku je tradiční žní pro stavební spořitelny a postupně i pro penzijní fondy. V následujících odstavcích si zopakujeme hlavní lákadla a připomene nejpozdější termíny.

Stavební spoření
Již nyní jsou v plném proudu soutěže a reklamní akce stavebních spořitelen. Hlavním lákadlem stavebního spoření je štědrá státní podpora 25% z ročně vložených peněz. Ta z něj činí bezkonkurenční střednědobý spořící nástroj. Státní podporu mají všechny spořitelny stejné. Před koncem roku, kdy uzavírají lidé, kteří chtějí pouze spořit a nezajímají je proto úvěrové podmínky, proto vytahují stavební spořitelny další zbraně. Soutěže a slevy.
Čím se letos snaží přilákat nové klienty? Letos si již můžeme všimnout rozdílných strategií. Převážně spořitelny nabízejí standardní soutěže a atraktivní ceny. Ale například Raiffeisen zvolila jinou taktiku. Nenabízí nepříliš vysokou naději na výhru, ale jistou slevu ke každé nové smlouvě.  Přehled probíhajících předvánočních akcí naleznete v následující tabulce.

Stavební spořitelna

marketingová akce

Min. cílová částka

ČMSS

Soutěž o  Honda CR-V (850 tis. Kč)

Ke každé smlouvě

HYPO

CD / hodinky

Ke každé smlouvě / 200.000 Kč

RSTS

sleva 25% při uzavření smlouvy

Ke každé smlouvě

SSČS

soutěž o 243 x Nokia 7650

100.000 Kč

VSSKB

15% sleva Baťa, soutěž o 1,4 kg zlata

20.000 Kč

WUES

soutěž o zájezd / bonus 1000 Kč

140.000 Kč / 200.000 Kč

 

 

 

 

 

Jak to stihnout?
Stavební spoření má tu výhodu, že ještě v prosinci můžete dohnat celý rok spoření. Při doplatku již uplynulých měsíců získáte státní podporu i za ně (max. 18.000 Kč). Nezkrátíte si tím však dobu spoření, to bude stále činit 60 měsíců. pro přiznání státní podpory je nutné včas poukázat peníze na účet u stavební spořitelny. Můžete zvolit bankovní převod, vklad v hotovosti nebo poštovní složenku. Bankovní převod nejpohodlnější způsob platby. Příkaz je potřeba zadat nejpozději 2 pracovní dny před roku, tj. nejpozději ráno 27.12. Ale lepší zbytečně neriskovat zaplatit dříve, protože na pobočkách bank bude pravděpodobně omezená pracovní doba a hodně opozdilců. Platba poštovní složenkou se může pozdržet a proto tak radši neplaťte. (Podle údajů stavebních spořitelen může platba pomocí poštovní poukázky trvat až 3 týdny.) Proti hotovostnímu vkladu hovoří omezená vánoční provozní doba jednotlivých poboček a případné fronty, je však poslední instance.

Stavební spoření můžete uzavřít on-line zde
Detailní informace o stavebním spoření

Penzijní připojištění
U penzijního připojištění se vám již nepodaří získat celoroční státní příspěvek jako u stavebního spoření. Lákadlo penzijního připojištění je určeno především starším a movitějším. Mimořádným příspěvkem do výše až 18.000 Kč získáte možnost snížení základu daně o 12.000 Kč. Nezískáte již ale státní příspěvek za celý rok, pouze za prosince. Úspora je vypočtena v následující tabulce.

Základ daně (Kč)

Sazba daně (%)

Úspora  (Kč)

0 - 109.200

15

1.800

109.200 - 218.400

20

2.400

218.400 - 331.200

25

3.000

331.200+

32

3.840

Jak to stihnout?
Penzijní připojištění nabývá účinnosti vždy následující kalendářní měsíc po podpisu smlouvy. Chcete-li tak využít letošních daňových úspor, zbývá vám posledních pár dní do konce listopadu. Smlouvy uzavřené v prosinci nabudou účinnosti až v lednu a žádnou daňovou úsporu nezískáte. Mimořádný příspěvek je potřeba penzijnímu fondu písemně ohlásit. Při podpisu smlouvy si jej nezapomeňte vyžádat. Pro přiznání státního příspěvku a daňového odpočtu je potřeba, aby peníze byly na účet penzijního připojištění připsány ještě letos. Platí platební příkazy tak platí stejné termíny jako v případě stavebního spoření.

Penzijní připojištění můžete uzavřít on-line zde
Detailní informace o penzijním připojištění

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY