Pražská burza dopoledne rostla, dařilo se Unipetrolu

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Pražská burza dopoledne rostla, index PX posílil o 0,77 procenta na 1193 bodu. Dařilo se akciím Unipetrolu a Erste Bank, mírně získala také emise ČEZ, vyplývá z informací burzy. Do jednoho procenta rostly také okolní středoevropské trhy, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Akcie Unipetrolu dopoledne rostly nejvýrazněji z předních titulů pražské burzy a připsaly si 3,41 procenta na 212 Kč. Dostaly se tak do blízkosti svého dvouletého maxima. Skupina Unipetrol dnes oznámila, že její vykázaný provozní zisk (EBIT) bude za druhé čtvrtletí pravděpodobně kladný a lepší než tento zisk za první čtvrtletí, kdy provozní zisk činil 517 milionů korun. Uvedla také, že její rafinerské a petrochemické marže kombinovaně dosáhly průměrné úrovně před krizí.

Dařilo se také cenným papírům rakouské Erste Bank, které posílily o 1,21 procenta na 809,70 Kč. Emise Komerční banky se naproti tomu dopoledne pohybovala oběma směry a kolem 11:00 byla proti středě o 0,13 procenta níže na 3705 Kč. Akcie energetické společnosti ČEZ posílily o 1,21 procenta na 875,50 Kč.

Josef Dudek z Fio banky konstatoval, že na trhu vládne poklidná atmosféra v souvislosti s letními dny. Aktivitu obchodníků podle něj pravděpodobně nezvýší ani středeční lepší než odhadované výsledky operátora Telefónica O2 a dnešní čísla Unipetrolu. Dudek také pro dnešek předpověděl pokračování poklesu akcií mediální společnosti CME.

Akcie Telefóniky O2 dopoledne získaly 0,94 procenta na 431 Kč, emise CME klesala o 1,54 procenta na 405,50 Kč. Akcie CME se tak octly na svém ročním minimu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK