Pražská burza rostla, dařilo se Unipetrolu, Telefónice a Erste

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Pražská burza dnes rostla, index PX posílil o 0,63 procenta na 1191,4 bodu. Hlavní podíl na růstu celého burzovního indexu měly akcie Unipetrolu, Telefóniky, Erste Bank a ČEZ, vyplývá z výsledků burzy.

Nejvýrazněji rostly akcie Unipetrolu, které si připsaly 3,61 procenta na bezmála 212,40 Kč a dostaly se tak do blízkosti svého dvouletého maxima. Unipetrol ráno oznámil obchodní výsledky a výhled provozního zisku. "Společnost příjemně překvapila vysokým růstem objemu prodaných paliv, který se po zvýšení spotřební daně v prvním čtvrtletí zotavil silněji, než jsme očekávali. Investory také potěšila zpráva o růstu provozního zisku," komentoval dosažené výsledky Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky.

Na zveřejněné výsledky podle něj pozitivně reagovaly i akcie Telefóniky O2, která mírně překonala průměrný analytický odhad. Připsaly si 1,19 procenta na 432,10 Kč.

Další firmou, která oznámí své čtvrtletní výsledky, bude v pátek před otevřením trhu rakouská Erste Bank. Její akcie dnes, stejně jako největší emise na trhu, ČEZ, přidaly zhruba procento a končily na 808 korunách.

Se zhruba procentním ziskem zakončily dnešní obchodování také akcie Philip Morris a Pegas Nonwovens, naopak opačným směrem se vydaly zejména akcie KIT Digital, které odepsaly bezmála čest procent na 193 korun.

Příliš se dnes nedařilo se ani developerům, CME, NWR či pojišťovně VIG.

Komerční banka se po celý den výrazněji nevzdálila od 3700 Kč a seanci zakončila s mírnou ztrátou 0,40 procenta.

Aktivita na trhu byla o něco vyšší než v předchozích dnech, když celkový objem obchodů podle Josefa Kohouta z Patria Finance přesáhl hranici jedné miliardy korun. "Během pátečního dne budou trhy netrpělivě vyčkávat na makroekonomická data ze zámoří. Dá se tak očekávat, že větší aktivita bude na trhu k vidění především v odpolední části seance," podotkl Kohout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK