Americké akcie oslabily, euro k dolaru vystoupilo nad 1,31 USD

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. července (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek obnovily pokles, za kterým byly obavy z horšího výhledu některých velkých technologických firem. Určitý vliv na pokles cen měl i komentář jednoho z činitelů tamní centrální banky (Fed), který řekl, že Spojeným státům hrozí riziko deflace japonského stylu. Na devizových se zvyšoval kurz eura, který se dostal nad 1,31 USD.

Dow Jonesův index oslabil o 30,72 bodu a obchodní den uzavřel poklesem o 0,29 procenta na 10.467,16 bodu. Širší index S&P 500 ztratil 0,41 procenta na 1101,54 bodu, zatímco index Nasdaq Composite klesl o 0,57 procenta na 2251,69 bodu.

Trh se s problémy potýká prakticky celý týden, index S&P 500 klesl třetím dnem v řadě a narazil na důležitou technickou hranici odporu. Burze se tak zatím nedaří najít potřebný katalyzátor, který by ceny posunul opět vzhůru. Mnohé by ale mohla naznačit odpolední čísla o vývoji ekonomiky ve druhém čtvrtletí.

Investoři se ve čtvrtek snažili využít počátečního poklesu k nákupům, a to právě v technologickém sektoru. Ten oslaboval po horším výhledu firem jako je Nvidia nebo Symantec. Hlavním indexům se sice zpevnit nepodařilo, odrazily se ale ode dna.

"Kdykoli se objeví takový pokles, vypadá to jako dobrý důvod ke vstupu," řekl šéf společnosti Caris & Company Craig Ellis. Investoři měli podle něj zájem o velké zavedené firmy, u nichž je vhodná doba k nákupu i podle technické analýzy.

Investory ale značně znejistil komentář prezidenta Federální rezervní banky v St. Louis Jamese Bullarda. Ten řekl, že ve Spojených státech stále více hrozí riziko vleklého deflačního vývoje, s jakým se už léta potýká Japonsko. Tam je pokles cen provázen i poklesem investiční aktivity firem, což má zdrcující dopady na ekonomiku.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz eura, které se vůči dolaru dostalo nad 1,31 USD. Vystoupilo tak na hodnoty, kde bylo naposledy před přijetím záchranného opatření pro eurozónu, na němž se v květnu dohodla Evropská unie. K růstu kurzu přispěla relativně příznivá statistika.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,7 procenta na 1,3077 USD a během dne se dostalo až na 1,3106 USD. To byl nejsilnější kurz od 4. května. Euro tak za celý měsíc k dolaru zpevnilo asi o sedm procent. Dolar vůči jenu dnes klesl o 0,6 procenta na 86,85 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK