Kia zvýšila čtvrtletní zisk o 61 procent, výhled ale zklamal

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 30. července (ČTK) - Jihokorejská automobilka Kia Motors vytvořila ve druhém čtvrtletí čistý zisk 557,8 miliardy wonů (asi 8,9 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 61 procent. Výsledek překonal odhady, výhled ale investory zklamal. Kia je součástí koncernu Hyundai Motor a výrobní závody má například i na Slovensku.

Kia těžila z růstu prodeje, který byl patrný hlavně v Číně a ve Spojených státech. Zájem byl jak o nové modely, tak například o zavedený vůz Sorento z kategorie SUV, anebo o model Forte. Výrazný vliv měl na růst zisku i slabší kurz jihokorejské měny.

Zisk je vyšší jak proti loňskému druhému čtvrtletí, tak proti prvnímu čtvrtletí tohoto roku, kdy Kia vydělala 398,6 miliardy wonů. Analytici v anketě agentury Reuters předpokládali, že zisk ve druhém čtvrtletí vzroste na 440,5 miliardy wonů.

Analytici si myslí, že by měla Kia víc investovat, aby přilákala nové zákazníky hlavně v zahraničí, jako to před lety udělal Hyundai. Kia má podle nich dobré nové modely, ale musí vymyslet, jak je v současné situaci prodat.

Provozní zisk firmy se ve čtvrtletí vyšplhal na 423,7 miliardy wonů (asi 6,8 miliardy Kč). I to je lepší výsledek, než v průměru čekali analytici. Kia výsledky oznámila den po zveřejnění výsledků mateřského koncernu Hyundai. Ten ve druhém čtvrtletí zvýšil zisk o 71 procenta na rekordních 1,39 bilionu wonů (asi 22,2 miliardy Kč).

Akcie automobilky od začátku roku zpevnily o více než 50 procent, což je mnohem lepší výsledek, než jakého dosáhl zbytek trhu. Hlavní index burzy v Soulu má totiž jen asi pětiprocentní zisk. Na růst čtvrtletního zisku však akcie reagovaly poklesem, protože firma očekává zhoršení podmínek na trhu, a to jak v Koreji, tak v zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK