Akcie v Tokiu klesly, kvůli americké ekonomice je slabší i dolar

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. července (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v poklesu, za kterým byly hlavně obavy, že se zastaví proces oživení americké ekonomiky. K nervozitě ale přispěl také jeden z vysokých činitelů americké centrální banky, který varoval před vleklou deflací. Ze stejných důvodů klesl i kurz dolaru, který je vůči japonskému jenu nejslabší za osm měsíců.

Hlavní index Nikkei 225 si odepsal 158,72 bodu a den uzavřel slabší o 1,64 procenta na 9537,30 bodu. Vrátil se tak k těsné blízkosti 9500 bodů, což je důležitá hranice podpory. Po jejím prolomení by se otevřela cesta k dalšímu propadu.

Za celý týden index nicméně zpevnil o 1,1 procenta, za červenec pak přidal 1,6 procenta. Širší index Topix dnes klesl o 1,4 procenta na 849,50 bodu.

Investory ale značně znejistil komentář prezidenta Federální rezervní banky v St. Louis Jamese Bullarda. Ten řekl, že ve Spojených státech stále více hrozí riziko vleklého deflačního vývoje, s jakým se už léta potýká Japonsko. Tam je pokles cen provázen i poklesem investiční aktivity firem, což má zdrcující dopady na ekonomiku.

Výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí oznámily další japonské firmy a ve většině případů byly jejich zisky vyšší, než se čekalo. Ani to ale nestačilo na to, aby investoři začali nakupovat. Velkou neznámou je dnešní statistika o vývoj americké ekonomiky.

Proti všeobecnému trendu šly například akcie elektrotechnického koncernu Sony. Firma ve čtvrtek překvapivě oznámila, že je v zisku, a zlepšila také výhled na celý rok. Akcie tak dnes přidaly skoro čtyři procenta.

Na devizových trzích se snižoval kurz dolaru, který například vůči jenu klesl nejníže za osm měsíců. Americká měna ale klesá i vůči euru, které je tak nejsilnější od května. K růstu japonského jenu přispívá také to, že je konec měsíce, kdy japonskou měnu nakupují tamní vývozci.

Dolar k jenu oslabil o 0,4 procenta na 86,49 JPY a během dne se dostal až na 86,25 JPY. Euro k dolaru si připsalo 0,1 procenta na 1,3065 USD a je blízko tříměsíčního maxima 1,3107 USD, na němž byl během noci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK