British Airways má kvůli sopce a stávkám ztrátu 164 milionů liber

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. července (ČTK) - Letecká společnost British Airways hospodařila v prvním čtvrtletí svého fiskálního roku s hrubou ztrátou 164 milionů liber (asi 4,8 miliardy Kč). Proti stejnému období loni je to nárůst o více než deset procent. Za prohloubením ztráty je z části výpadek v letecké dopravě kvůli popelu z islandské sopky, projevila se ale i vlna stávek zaměstnanců podniku.

Celkové tržby se snížily o 2,3 procenta na 1,93 miliardy liber (asi 57,1 miliardy Kč). Management ale předpokládá, že se mu podaří nepříznivý výsledek zvrátit a finanční rok uzavře s vyrovnaným výsledkem. Už v prvním čtvrtletí se totiž o 12,7 procenta zvýšil výnos na pasažéra, zatímco náklady se snížily.

"Přestože část ekonomických expertů upozorňuje na riziko nové recese, stabilní oživení zatím pokračuje. Na základě toho stále očekáváme, že rok uzavřeme s vyrovnanou bilancí," poznamenal k výsledkům a výhledu šéf firmy Willie Walsh.

British Airways vedou vleklý spor se zástupci odborové organizace Unite, která hájí zájmy palubního personálu. Aerolinky chtějí šetřit a prosadily už několik úsporných opatření. Vlna stávek, která je výsledkem nesouhlasu zaměstnanců s úspornými kroky ve firmě, si vyžádala vlnu stávek. Ta podnik stála už asi 150 milionů liber (zhruba 4,4 miliardy Kč).

Na zhruba 100 milionů liber firmu přišel výpadek v letecké dopravě kvůli popelu z islandské sopky. Znečištěné ovzduší přinutily regulační orgány v Evropě uzavřít vzdušný prostor na celý týden, což řada aerolinek označila za neadekvátní.

Čistá ztráta British Airways ve čtvrtletí činila 122 milionů liber (asi 3,6 miliardy Kč). Proti stejnému období loni je to nárůst asi o 15 procent. Nebýt narušení letecké dopravy kvůli popelu, firma by měla mnohem lepší výsledky. Například tržby v osobní dopravě by meziročně byly až o 11 procent vyšší.

British Airways mají v plánu i konsolidaci, která například počítá se sloučením se španělskou leteckou společností Iberia. Evropská komise před nedávnem firmě záměr schválila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK