Googlu nefunguje čínský vyhledávač, patrně má technické problémy

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 30. července (ČTK) - Americká společnost Google dnes uvedla, že jí nefunguje její čínský vyhledávač. Nejprve naznačila, že přístup zřejmě blokují čínské úřady. Vzápětí ale Google vydal novou zprávu, ve které uvedl, že jeho původní sdělení je možná nadnesené a vyhledávač asi nefunguje kvůli technickým problémům, které jsou na straně Googlu.

"Vzhledem ke způsobu měření přístupu k našim službám v Číně je možné, že naše přístroje rozsah blokování mohly přecenit," uvedl Google, když se snažil mírnit svá původní slova. "To se asi stalo i teď, kdy jsme naměřili menší výpadek. Zdá se, že uživatelé v Číně už mají k našim službám přístup bez omezení," sdělil Google.

Podobné informace citlivě vnímají hlavně investoři. Akcie Googlu už od začátku roku citelně oslabily, čímž reagovaly na lednové oznámení firmy, že zváží odchod z Číny. Od té doby Google nemá s tamními úřady nejlepší vztahy a z Číny se z větší části i stáhnul. Podle některých pozorovatelů proto, že nedokázal porazit svého čínského rivala Baidu, firma ale takové vysvětlení odmítá.

Google v lednu uvedl, že už nehodlá dodržovat čínské zákony, které vyžadují filtrování výsledků internetového vyhledávání. Zdůvodnil to tím, že chce všem nabídnout volný přístup k internetu. Čínské úřady naproti tomu tvrdily, že filtrováním chrání internet před šířením pornografie a dalšího nežádoucího obsahu.

Sporadické výpadky přístupu na svůj čínský web Google hlásí prakticky od začátku roku, kdy se vystupňoval jeho spor s tamními úřady. V minulosti už firma také oznámila, že jí Čína blokuje služby na tamním internetu, později se ale ukázalo, že na vině byla jen změna programování v Googlu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK