Počet lidí bez práce v EU podruhé za sebou klesl

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. července (zpravodaj ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Evropské unii zůstala v červnu na 9,6 procenta, počet lidí bez práce ale již druhý měsíc po sobě klesl, konkrétně o 32.000. V eurozóně zůstala nezaměstnanost na 10 procentech, počet lidí bez práce sice stále stoupá, ale v červnu to bylo o pouhých 6000. Novináře o tom dnes informoval Eurostat.

V červnu loňského roku byla nezaměstnanost v evropské sedmadvacítce devět procent a v zemích platících eurem 9,5 procenta. V současnosti je v celé unii bez práce 23,06 milionu lidí, z toho v eurozóně 15,77 milionu. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku to v případě EU představuje nárůst o 1,47 milionu a v případě eurozóny o 0,79 milionu.

S největším počtem nezaměstnaných v současnosti bojují Španělé a Lotyši, kde míra nezaměstnanosti v červnu činila 20 procent. Nejnižší počet lidí bez práce má naopak Rakousko a Nizozemsko, kde míra nezaměstnanosti činí 3,9 respektive 4,4 procenta. Rakousko je i státem, kde se ve srovnání s červnem loňského roku propadla nezaměstnanost nejvíce, konkrétně z 5,1 na 3,9 procenta. Meziroční propad zaznamenaly přitom jen čtyři státy z celkových 27.

V Česku míra nezaměstnanosti podle metodiky Eurostatu v červnu klesla na 7,4 procenta z květnových 7,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK