Zisk EADS klesl o 61 procent, firma ale zlepšila výhled

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 30. července (ČTK) - Evropský výrobce letecké techniky EADS vytvořil v letošním druhém čtvrtletí čistý zisk 82 milionů eur (asi dvě miliardy Kč), což je meziroční propad o 61 procent. Firma ale zlepšila výhled na zbytek roku a uvedla, že počítá s růstem výroby letadel. EADS je mateřským podnikem společnosti Airbus.

Výsledek za druhé čtvrtletí je v souladu s odhady analytiků. Management z propadu zisku viní takzvaný hedging, což jsou finanční nástroje, jimiž se nadnárodní firmy zajišťuje proti kurzovým výkyvům. Pokud je ale vývoj kurzů měn ve skutečnosti výrazně odlišný, než firma čekala, zajištění se obrátí proti ní.

Celkové tržby činily 11,36 miliardy eur (asi 281,2 miliardy Kč), což je meziroční pokles o tři procenta. Firma však zlepšila výhled jak u zakázek, tak u tržeb, tvorby zisku i volné hotovosti. Airbus pak zvýšil odhad počtu zakázek na letošní rok na více než 400 letadel. Dosud čekal, že jich prodá asi 300.

Provozní zisk před započtením jednorázových položek za celé první pololetí klesl na polovinu a činil 600 milionů eur (asi 14,9 miliardy Kč). Za celý rok firma počítá s provozním ziskem 1,2 miliardy eur.

Kurzové výkyvy firmu v pololetí stály asi 550 milionů eur. Slabší euro k americké měně podniku obecně pomáhá k růstu zisku, EADS je ale na dva roky vázána smlouvami o zmíněném hedgingu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK