Japonsko dál zápasí s deflací, nečekaně klesla průmyslová výroba

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. července (ČTK) - Průmyslová výroba v Japonsku se v červnu nečekaně snížila o 1,5 procenta, zatímco v květnu o 0,1 procenta vzrostla. Nepříznivá je i další vládní statistika, která ukázala, že míra nezaměstnanosti vzrostla na 5,3 z 5,2 procenta v květnu. V obou případech je to horší výsledek, než se očekával. Navíc v zemi už šestnáctým měsícem klesají ceny.

Červnový propad výroby je nejhlubší za poslední více než rok. Analytici navíc předpokládali, že výroba bude pokračovat v mírném růstu, který podle jejich odhadů měl činit 0,2 procenta. Podniky však avizovaly, že výroba se patrně sníží i v červenci. To není dobré znamení v situaci, kdy ekonomika zažívá jen křehké oživení a její situaci zhoršuje silný kurz jenu a pokles zahraniční poptávky.

Statistika potvrdila i přetrvávají deflaci, s kterou se Japonsko potýká už řadu let. V červnu se ceny dál snižovaly a meziročně vykázaly propad už šestnáctým měsícem v řadě. Znamená to, že domácí poptávka pořád vázne a je možné, že kvůli ní se Japonsku ještě nějakou dobu nepodaří vybřednout z deflace.

Analytici předpokládali, že výroba v podnicích se pouze zpomalí, pokles je pro ně velkým překvapením. Spolu se zpomalením exportu mohou čerstvá data signalizovat, že ekonomika rychle ztrácí dech, místo aby pokračovala v oživení. Centrální banka tak zřejmě bude čelit dalšímu tlaku, aby se pokusila ještě více uvolnit měnovou politiku.

Jádrová inflace v červnu meziročně klesla o jedno procento, což je jen nepatrné zlepšení proti poklesu 1,2 procenta v květnu. I kdyby se bralo v úvahu širší měřítko inflace včetně sezonních výkyvů, i tak ceny meziročně klesly o 0,7 procenta.

Optimisticky nevyznívá ani třetí statistická zpráva, která se zabývá situací na trhu práce. Míra nezaměstnanosti se zvýšila na 5,3 procenta, i když analytici očekávali, že se udrží na květnové úrovni 5,2 procenta. Bez práce je tak v Japonsku zhruba stejně lidí jako před rokem.

Japonsko má dlouhá léta druhou největší ekonomiku na světě, hned za Spojenými státy. Dosavadní tempo růstu čínské ekonomiky ale naznačuje, že Čína už v letošním roce odsune Japonsko na třetí místo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK