Automobilka Renault se v prvním pololetí vrátila k zisku

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 30. července (ČTK) - Francouzská automobilka Renault v letošním prvním pololetí hospodařila s čistým ziskem 780 milionů eur (zhruba 19,4 miliardy Kč) po ztrátě 2,7 miliardy eur před rokem. Oznámila to dnes firma. Zisk výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej podle agentury AP odhadovali na 435 milionů eur.

Tržby třetího největšího výrobce automobilů v Evropě stouply na 19,7 miliardy eur ze zhruba 16 miliard před rokem. Prodej se zvýšil o téměř 22 procent na 1,35 milionu osobních a lehkých nákladních automobilů. Údaje o prodeji zahrnují rumunskou divizi Dacia i jihokorejskou divizi Renault Samsung Motors.

Podíl společnosti Renault na světovém trhu s osobními a lehkými nákladními vozy v pololetí dosáhl 3,8 procenta. Firma potvrdila, že v celém letošním roce hodlá svůj tržní podílet zvýšit z loňských 3,7 procenta.

Automobilka Renault již začátkem měsíce předpověděla, že světový automobilový trh letos stoupne o osm procent zejména díky rozvíjejícím se zemím. Na evropském trhu však očekává pokles o sedm až devět procent. Poptávka po automobilech v Evropě je nyní pod tlakem kvůli ukončování programů šrotovného a vládním úsporným opatřením.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK