Michelin v prvním pololetí vydělal přes půl miliardy eur

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 30. července (ČTK) - Francouzský výrobce pneumatik Michelin v prvním pololetí díky oživení poptávky vydělal 503 milionů eur (zhruba 12,5 miliardy Kč) po ztrátě 119 milionů eur před rokem. Oznámila to dnes firma. Dodala, že očekává růst poptávky rovněž ve druhém pololetí.

Tržby stouply o 17 procent na 8,35 miliardy eur. "Očekáváme, že výrazné oživení na trzích s pneumatikami bude ve druhé polovině roku pokračovat, ačkoli tempo hospodářského oživení se bude v jednotlivých regionech lišit," uvedla společnost.

Poptávka po automobilech byla těžce zasažena světovou hospodářskou a finanční krizí. Řada evropských zemí se proto rozhodla podpořit prodej zavedením šrotovného, což vedlo k růstu poptávky. Ohledně dalšího vývoje automobilového trhu však panují obavy kvůli ukončování programů šrotovného a vládním úsporným opatřením.

Michelin dominuje světovému trhu s pneumatikami společně s japonským rivalem Bridgestone a americkým konkurentem Goodyear Tire & Rubber. Ten ve čtvrtek oznámil, že v letošním druhém čtvrtletí hospodařil s čistým ziskem 28 milionů dolarů (asi 530 milionů Kč) po ztrátě 221 milionů dolarů ve stejném loňském období.

Výsledky ve čtvrtek zveřejnil rovněž německý výrobce pneumatik Continental, který má továrny také v České republice. Continental v prvním pololetí prudce zvýšil provozní zisk na 1,3 miliardy eur (32 miliard Kč) z 249 milionů eur před rokem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK