Obama hodlá získat zpět peníze, kterými pomohl automobilkám

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 30. července (ČTK) - Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy získá zpět všechny peníze daňových poplatníků, které použila na pomoc domácímu automobilovému průmyslu. Obama to uvedl v rozhovoru pro televizní stanici ABC.

Bílý dům poté zdůraznil, že Obamovo prohlášení se týká pouze 60 miliard dolarů (zhruba 1,14 bilionu Kč), které na podporu automobilek utratila jeho vláda, a nezahrnuje 25 miliard dolarů, jimiž odvětví podpořila předchozí vláda George Bushe. Podle posledního vládního odhadu daňoví poplatníci kvůli pomoci automobilovému sektoru přijdou o 24,3 miliardy dolarů.

Obama nyní hodlá obhajovat vládní pomoc a poukazovat na pokrok v tomto sektoru při návštěvách domácích automobilových továren. Prezident dnes zavítá do závodů firem General Motors a Chrysler Group a ve středu do továrny společnosti Ford Motor.

"Všechny tyto americké automobilové společnosti nyní vykazují zisky. Znovu zaměstnaly 55.000 pracovníků. Získáme zpět všechny peníze, které jsme do těchto automobilových firem investovali," uvedl Obama v rozhovoru pro ABC.

Bílý dům předpokládá, že automobilky by do konce roku mohly zaměstnat dalších 11.000 lidí. Bez vládní intervence v automobilovém průmyslu by podle Bílého domu zaniklo téměř 1,1 milionu pracovních míst, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK