MMR: Objem hypoték za první pololetí klesl meziročně o 3 pct

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. července (ČTK) - Tuzemské banky poskytly za první pololetí letošního roku občanům hypoteční úvěry v objemu 38,5 miliardy korun. To je o tři procenta meziročně méně. Uvedlo to dnes ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Ve druhém čtvrtletí trh mírně oživil, banky celkem poskytly občanům hypotéky o objemu 22,51 miliardy korun, což je meziročně o 2,2 procenta více.

Celkový objem hypoték poskytnutých občanům, firmám a municipalitám v prvním pololetí meziročně vzrostl o 13 procent na 53,6 miliardy korun. Nárůst byl tažen hypotékami pro podnikatele, jejichž objem se meziročně téměř dvojnásobil na 14,9 miliardy korun. Hypoteční banky poskytly za první pololetí celkem 23.617 úvěrů, což je meziročně o 270 méně.

Za celý loňský rok poskytly banky občanům hypoteční úvěry v hodnotě 73,85 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2008 to znamenalo o 39 procent méně. Pokles hypotečního trhu trvá od roku 2008.

Podle ankety ČTK očekávají bankéři postupné oživení hypotečního trhu, které bude záviset na celkovém růstu spotřebitelské poptávky. "K výraznému oživení je zapotřebí, aby lidé dostali znovu chuť se zadlužovat. K tomu zatím nedochází, lidé postrádají pozitivní ekonomické signály. Pozvolný nárůst objemů poskytnutých hypoték lze čekat nejdříve ve druhé polovině tohoto roku, oživení zájmu v roce příštím," uvedl již dříve ředitel odboru úvěry na bydlení a podnikání České spořitelny Tomáš Halla.

Podle náměstkyně ředitele pro Marketing Komerční banky Moniky Truchlikové bude vývoj hypotečního trhu záviset hlavně na oživení trhu nemovitostí. "Dle současného vývoje očekáváme i ve druhém pololetí pokračující mírný meziroční nárůst v objemech nově poskytnutých hypoték, řádově v jednotkách procent," uvedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK