Zisk ropné firmy Chevron se ve čtvrtletí ztrojnásobil

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. července (ČTK) - Americkému ropnému koncernu Chevron Corp. se ve druhém čtvrtletí ztrojnásobil čistý zisk na 5,4 miliardy USD (zhruba 102,8 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 1,7 miliardy USD. Zisk podpořil růst cen energií a produkce a lepší marže v rafineriích. Uvedla to dnes firma, která je druhou největší ropnou společností v USA.

Tržby se zvýšily o 32 procent na 53 miliard USD. Zisk na akcii stoupl na 2,7 dolaru z loňských 87 centů. Výsledky tak překonaly odhady analytiků, kteří očekávali zisk 2,44 dolaru na akcii při tržbách 52,5 miliardy USD.

Chevron dodal, že ve čtvrtletí zvýšil těžbu ropy i zemního plynu. Meziročně rostly rovněž ceny obou komodit. Cena ropy ve čtvrtletí stouply o 31 procent a zemního plynu o 14 procent.

Zlepšila se rovněž činnost rafinerií. Spolu s ekonomickým oživením se zvyšuje rovněž poptávka po ropných produktech, včetně pohonných hmot, a firmy mohou zdražovat, čímž jim rostou ziskové marže. Divizi prodeje a marketingu, pod kterou spadají i rafinerie, stoupl zisk na 975 milionů USD z 131 milionů USD loni, napsaly agentury AP a Reuters.

Zvýšené ceny ropy měly ve druhém čtvrtletí příznivý dopad na výsledky většiny soukromých ropných společností. Americkému gigantu Exxon Mobil stoupl zisk o 85 procent, britsko-nizozemské Royal Dutch Shell o 15 procent a další americké firmě ConocoPhillips stoupl zisk více než čtyřnásobně. Problémy měla pouze britská BP, která kvůli havárii ropné plošiny v Mexickém zálivu a následné ekologické katastrofě vykázala rekordní ztrátu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK