Elektrárenské EDF klesl pololetní zisk o 47 procent

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 30. července (ČTK) - Francouzskému elektrárenskému gigantu Electricité de France (EDF) klesl za pololetí čistý zisk o 47 procent na 1,66 miliardy eur (41,1 miliardy Kč). Důvodem bylo zaúčtování mimořádných rezerv kvůli rizikům spojeným s plánovanou jadernou expanzí v USA v objemu 1,1 miliardy eur. Firma současně oznámila, že od hongkongského konsorcia získala nabídku na koupi distribučních sítí v Británii za 6,9 miliardy eur.

EDF je největším provozovatelem jaderných elektráren na světě a druhou největší energetickou firmou na světě. Díky mírnému oživení poptávky po elektřině a zemním plynu v Evropě se celkové příjmy zvýšily o 7,7 procenta na 37,5 miliardy eur.

EDF dodala, že hongkongské konsorcium, v jehož čele stojí miliardář a podle Forbesu 14. nejbohatší obyvatel planety Li Ka Shing, od ní koupí distribuční sítě v Británii. Dohoda je zatím největším převzetím, jaké uskutečnila severoasijská firma v Evropě. Nabídka překonala plány EDF, která chtěla kvůli snížení dluhu prodat majetek za pět miliard eur.

Distribuční síť EDF je v Británii největší. Její součástí je i soukromá síť, která dodává energii londýnskému metru, letišti Heathrow a tunelu pod Lamanšským průlivem, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK