Spotřebitelská důvěra v USA klesla na devítiměsíční minimum

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. července (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v červenci propadla na devítiměsíční minimum kvůli nepříznivým vyhlídkám pro zaměstnanost a příjmy. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Index důvěry sestavovaný na základě tohoto průzkumu se v červenci snížil na 67,8 bodu z červnových 76 bodů. Ekonomové sledují index velmi pozorně, protože se z něj snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

"Spotřebitelé nyní spíše než posilování ekonomiky očekávají zpomalování tempa růstu," uvedl šéf průzkumu Richard Curtin. Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že ekonomika USA ve druhém čtvrtletí stoupla pouze o 2,4 procenta po revidovaném nárůstu o 3,7 procenta v předchozích třech měsících.

Růst spotřebitelských výdajů v USA podle zprávy ministerstva zpomalil na 1,6 procenta z 1,9 procenta v prvním čtvrtletí. "Data z průzkumu celkově naznačují, že současné zpomalení výdajů bude pokračovat až hluboko do roku 2011," upozornil Curtin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK