Akcie na pražské burze v 30. týdnu rostly, index stoupl o 0,7 pct

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. července (ČTK) - Akcie na pražské burze i v uplynulém 30. týdnu mírně vzrostly, index PX stoupl o 0,7 procenta na 1174,6 bodu. Nejméně se dařilo technologické společnosti KIT Digital, naopak největší nárůst zaznamenala developerská firma ECM. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Poslední červencový týden nevybočoval, co se nízkých objemů obchodů týče, ale tento fakt nás bude pravděpodobně provázet po celé prázdninové období," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Milan Vaníček.

Z domácích zpráv byla podle něj sledována výsledková sezona a konkrétně mediální společnost CME, která ve středu vykázala solidní čísla za druhé čtvrtletí. Nicméně následné snížení výhledu do konce roku, ale i slabší očekávání na vývoj reklamního trhu posunul akcii výrazně níže. CME zakončila páteční obchodování na úrovni 405 Kč, tedy o pět procent slabší než před týdnem.

Dnes zveřejnila své výsledky bankovní skupina Erste Bank, která kvůli negativní reakci skončila v mezitýdenním srovnání silnější jen o 2,1 procenta. Během týdne titul i celý bankovní sektor reagoval pozitivně na vyznění výsledku zátěžových testů evropských bank.

Nejvíce rostoucím titulem týdne bylo ECM s nárůstem o 8,1 procenta na 180 Kč. U akcie se neobjevila žádná kurzotvorná zpráva. Naopak nejvíce klesajícím titulem na pražské burze byl KIT Digital s propadem o 5,9 procenta na 185,5 Kč. Ani u této firmy se podle Vaníčka neobjevila žádná zpráva, na kterou by kurz reagoval.

"Pro příští týden se domníváme, že by mohlo pokračovat lehké vybírání zisků či stagnace po zveřejněných datech o HDP, respektive spotřebě domácností v USA. Prozatím je více pravděpodobné, že i další makroekonomická data budou vykazovat spíše stagnující či zhoršující se tendenci. Proti tomu bude stát výsledková sezona," odhadl další vývoj analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK