Čtvrtletní zisk amerického výrobce léků Merck klesl o polovinu

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. července (ČTK) - Čistý zisk americké farmaceutické společnosti Merck & Co. ve druhém čtvrtletí klesl o více než polovinu na 752 milionů dolarů (14 miliard Kč). Důvodem byly restrukturalizační náklady související s převzetím konkurenta Schering-Plough. Oznámila to dnes firma, která je podle tržeb druhým největším výrobcem léků na světě.

Čtvrtletní tržby společnosti se díky převzetí rivala Schering-Plough téměř zdvojnásobily na 11,35 miliardy dolarů. Mírně však zaostaly za očekáváním analytiků, kteří je podle agentury Reuters odhadovali v průměru na 11,45 miliardy dolarů.

Merck loni koupil domácího konkurenta Schering-Plough za 41 miliard dolarů. Čtvrtletní výsledky zahrnovaly restrukturalizační náklady 830 milionů dolarů souvisejí s touto fúzí.

Firma začátkem tohoto měsíce oznámila, že v rámci restrukturalizace uzavře osm výrobních závodů a osm výzkumných center. Potvrdila rovněž, že v důsledku fúze hodlá snížit svou celkovou pracovní sílu o 15 procent, což představuje zánik zhruba 15.000 pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK