Problémy se zásobováním v Řecku se zmírňují

01.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 1. srpna (ČTK) - Problémy se zásobováním v Řecku, které způsobila stávka řidičů a majitelů cisteren a nákladních vozů, se o víkendu výrazně zmírnily. Armáda převzala zajišťování dodávek pro nemocnice, úřady, elektrárny a další logisticky významná místa, jako jsou letiště a přístavy. Uvedla to agentura DPA. Dodala, že odboráři se dnes podle řeckého rozhlasu mají rozhodnout, zda protest ukončí.

V Aténách byly dnes dopoledne za policejní ochrany dodány pohonné hmoty do více než poloviny čerpacích stanic. Zásobování se podle agentury DPA postupně zlepšuje i v dalších oblastech a mnozí řidiči cisteren se již vracejí do práce.

Majitelé a řidiči více než 30.000 cisteren a nákladních vozů od pondělí stávkují na protest proti plánům na změnu licenčních pravidel, která má posílit konkurenci v odvětví. Změna pravidel je součástí podmínek pro půjčku v objemu až 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč), kterou Řecku slíbily země eurozóny a Mezinárodní měnový fond.

Stávka narušila dodávky ropy a benzinu a způsobila nedostatek zboží v obchodech na mnoha místech Řecka. Vláda proto ve středu vydala nařízení, podle něhož se stávkující řidiči musejí vrátit do práce. Odboráři však odpověděli, že budou nařízení ignorovat. Příkaz civilní mobilizace, který vláda ve snaze o ukončení stávky použila, je součástí nouzových ustanovení, jež jsou normálně vyhrazena pro případ války či živelní pohromy.

Stávka těžce zasáhla řecký turistický sektor, který byl již dříve poškozen vlnou protestů proti plánovaným úsporným opatřením vlády.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK