Týden.cz: Letiště Praha srazilo zadlužení o půl miliardy korun

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. srpna (ČTK) - Letiště Praha srazilo v letošním pololetí zadlužení o půl miliardy korun. Uvedl to dnes server Týden.cz. Oproti konkurenci má firma dluh relativně nízký. Celková výše dluhu Letiště Praha byla v pololetí 8,4 miliardy korun, z toho je necelých osm miliard půjčka od Evropské investiční banky (EIB) na výstavbu letištního Terminálu 2. Zbytek činí půjčky na provozní financování společnosti.

"Meziročně od prvního července 2009 do prvního července 2010 máme o půl miliardy menší objem dluhu," řekl Týdnu Miroslav Dvořák, generální ředitel Letiště Praha a prezident Českých aerolinií. Výrazné snížení dluhu umožnily letišti slušné zisky.

Podle serveru Letiště Praha snížilo dluh i přesto, že letos v prvním pololetí vydalo dluhopisy za 1,05 miliardy korun. Vydané obligace jsou však podle Dvořáka pouze pokračováním směnečného financování, jímž si banka pomáhala před dvěma lety, kdy bankovní domy přestaly poskytovat úvěry. "Dostali jsme se tehdy do bizarní situace, kdy jsme u banky měli větší hotovost, než kolik jsme měli úvěrovou linku," řekl Týdnu Dvořák k důvodu vydání dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK