Provozní zisk těžební firmy Xstrata se zdvojnásobil

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. srpna (ČTK) - Provozní zisk těžební firmy Xstrata se za pololetí zdvojnásobil na 3,2 miliardy USD (59,7 miliardy Kč). Hospodaření podpořil růst cen kovů na světových trzích. Firma rovněž oznámila, že investuje do nových dolů přes pět miliard USD. Xstrata je největším světovým vývozcem uhlí pro elektrárny.

Tržby společnosti za leden až červen stouply o 43 procent na 13,6 miliardy USD. Zisk před zdaněním úroky a odpisy (EBITDA) se zvýšil o 67 procent na 4,49 miliardy USD.

Xstrata dodala, že schválila nové projekty na rozvoj dolu na měď v Peru za 4,2 miliardy USD a uhlí v Austrálii za 1,1 miliardy USD. Celkem tak má společnost nyní schváleno a ve fázi výstavby 15 velkých projektů za 14 miliard USD. Tyto projekty mají firmě pomoci do roku 2014 zvýšit celkový objem těžby o 50 procent.

Generální ředitel Mick Davis v prohlášení varoval, že krátkodobý výhled zůstává nejistý. Ve výhledu na střední období je však optimistický. Hlavním pohonem poptávky po komoditách se mají stát Čína, Brazílie a Indie, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK